ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ: Ικανοποίηση για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ: Ικανοποίηση για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
CNN Greece

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη συνάντηση έγινε ενημέρωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο ΔΝΤ, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί ο Τόμσεν, ερωτηθείς για το εάν τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου ανέφερε πως οι πόροι του ΔΝΤ «δίνονται προσωρινά» και στη βάση αυτή, καλωσόρισε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ