ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μεγάλες προκλήσεις το προσφυγικό, τη Κίνα και τη νομισματική σύσφιγξη

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μεγάλες προκλήσεις το προσφυγικό, τη Κίνα και τη νομισματική σύσφιγξη
Ο Μορίς Όμπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προσφυγική κρίση, την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, αλλά και την ανταπόκριση των οικονομιών στη νομισματική σύσφιγξη περιέγραψε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2016 ο Μορίς Όμπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Παραχωρώντας συνέντευξη σε ειδική έκδοση του ΔΝΤ ο Όμπσφελντ, αναφέρθηκε στην περυσινή χρονιά λέγοντας πως το 2015 υπήρξαν καλά νέα και κακά νέα. Ενδεικτικώς ανάφερε πως αν και η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε με σταθερή ανάπτυξη και η Ευρώπη επιτάχυνε, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, συνέχισαν να επιβραδύνουν επηρεαζόμενες από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. «Σε ορισμένες χώρες, υπάρχει μια αύξηση των πολιτικών ή γεωπολιτικών εντάσεων που μεγεθύνει τις οικονομικές προκλήσεις», είπε σχετικά.

Για το 2016 υπογράμμισε πως η Κίνα θα παραμείνει ψηλά στη λίστα των παραγόντων της διεθνούς οικονομίας που απαιτούν ειδική προσοχή. Όπως είπε , η οικονομία της Κινάς επιβραδύνεται καθώς από μια οικονομία επενδύσεων και παραγωγής μεταβαίνει στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι παγκόσμιες δευτερογενείς επιδράσεις από την Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες.

Κατά τον Όμπσφελντ η κρίση των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και το Ιράκ αποτελεί «μεγάλη πρόκληση» για τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας τους, αλλά ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Ενδεικτικά δε αναφέρθηκε στις εντάσεις που αφορούν στην ελεύθερη κίνηση των ατόμων εντός της Ευρώπης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων. Και ακόμη και πέρα από τα θέματα των προσφύγων, η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Ελλάδα και την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απαισιόδοξο και ευπαθές σε αυξημένη μεταβλητότητα και χαρακτήρισε κρίσιμο το πώς η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2016 και πώς θα επικοινωνήσει στις αγορές τις σχετικές αυξήσεις. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες βρίσκονται υπό σύσφιξη και πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιδράσεις αυτές, δεδομένων και των άλλων τρεχόντων δεινών», ανέφερε.

Τέλος, ο Όμπσφελντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα λάθη που έχει κάνει κατά καιρούς το ΔΝΤ σε θέματα ανάλυσης λέγοντας πως η προθυμία του Ταμείου να επαναξιολογήσει τα δόγματα και τις πολιτικές του, υπό το πρίσμα τόσο της εμπειρίας όσο και της έρευνα του έχει προσδώσει πρόσθετη αξιοπιστία. «Πνευματική εντιμότητα σημαίνει κατά καιρούς να παραδέχεσαι τα λάθη και να προσαρμόζεσαι στις νέες πραγματικότητες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ