ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προβληματική η ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική αγορά εργασίας

Κομισιόν: Προβληματική η ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική αγορά εργασίας
AP Photo/Boris Grdanoski, File

Πολύ χαμηλά είναι τα επίπεδα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στην Ελλάδα από το 2015 δεν έχουν ακόμη μεταβάλει το μέγεθος του πληθυσμού που έχει γεννηθεί εκτός ΕΕ, διότι μόνο μικρό σχετικά ποσοστό των ατόμων που εισήλθαν μέσω της Ελλάδας την περίοδο 2015-2016 εγκαταστάθηκε στη χώρα.

Αυτό ωστόσο που είναι εμφανές από τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Κομισιόν είναι ότι η ένταξη των ατόμων που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα τα προσεχή έτη

Ήδη η ένταξη των ατόμων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι αργή.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 5,6% του πληθυσμού το 2017 (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 4,2%), ενώ το ποσοστό απασχόλησής τους είναι διαρθρωτικά χαμηλότερο από εκείνο των Ελλήνων υπηκόων.

Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης των γυναικών που έχουν γεννηθεί εκτός ΕΕ (42,4%, σε σύγκριση με 48,5% για τις Ελληνίδες).

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς γεννημένους στην αλλοδαπή έχουν χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά στην απασχόληση από τους γηγενείς με Έλληνες γονείς.

Το 2017, το ποσοστό απασχόλησης των γηγενών ηλικίας 15-34 ετών με δύο γηγενείς γονείς ήταν 54,6%, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 38,8% για τους γηγενείς με δύο γονείς γεννημένους στην αλλοδαπή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ