ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 4 έως 9 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Από 4 έως 9 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
EUROKINISSI

Σήμερα και ενώ τα δικαστήρια δικαιώνουν μαζικά τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση αρχίζει να τάζει την επιστροφή κουτσουρεμένων ποσών αναδρομικών σε μια προσπάθεια να καλύψει προεκλογικά την έως τώρα μη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των δικαστηρίων.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την περασμένη εβδομάδα άνοιξε για πρώτη φορά παράθυρο για επιστροφές αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ωστόσο, μίλησε για αναδρομικά δέκα μηνών, που καλύπτουν το διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.

Μέχρι δηλαδή που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και όχι μέχρι και το τέλος του 2018 όπως διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Τα αναδρομικά που υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές τους συνεχίστηκαν και με το νόμο Κατρούγκαλου, η συνταγματικότητα του οποίου επίσης εκκρεμεί να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη δικαστική εκκρεμότητα, καθώς αν ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 κριθεί αντισυνταγματικός, θα ανοίξει συνολικά το Ασφαλιστικό.

Για την περίοδο της αναδρομικότητας η κυβέρνηση λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αφήνοντας τους συνταξιούχους να πάρουν τα επιπλέον ποσά μέσω δικαστηρίων και όποτε θα έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Στην περίπτωση επιστροφής αναδρομικών δέκα μηνών, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι νομικοί ισχυρίζονται ότι η περίοδος αναδρομικότητας εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2018, οπότε έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανεβαίνει πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ