ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις για παροχές Τσίπρα: Η Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους

Ντομπρόβσκις για παροχές Τσίπρα: Η Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους
AP/ Virginia Mayo

Το δάκτυλο στην Ελλάδα ότι πρέπει να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, κούνησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στο νέο πακέτο παροχών που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε: «Θα λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες, σε βάθος, συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχουν υπόψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις ήταν νωρίτερα και η ανακοίνωση των θεσμών, με αφορμή την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα για την τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος. Όπως ξεκαθάρισαν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Θεσμοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει αναλάβει η χώρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Το παρασκήνιο των μέτρων: Πώς κατέληξαν Τσίπρας και Τσακαλώτος στο πακέτο των παροχών

Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ