ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσβάσταχτο το κόστος θέρμανσης για το 51,5% των νοικοκυριών

Δυσβάσταχτο το κόστος θέρμανσης για το 51,5% των νοικοκυριών
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Αποκαλυπτικά της εκτόξευσης του κόστους θέρμανσης και της δυσκολίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε αυτό είναι τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε ο δρ Πάνος Κοσμόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύμφωνα με αυτά, το 51,5% των οικογενειών όταν κλήθηκε να προσδιορίσει τη θερμική άνεση στην κατοικία του απάντησε πως είναι είτε μέτρια είτε δροσερή είτε κρύα. Με πιο απλά λόγια, δεν ζεσταίνεται επαρκώς.

Ως προς το είδος θέρμανσης που χρησιμοποιεί, εντυπωσιακή είναι η κατάταξη της κατηγορίας των στερεών καυσίμων (ξύλα, pellets και γαιάνθρακας). Το 24,66% των ερωτηθέντων απάντησε πως ζεσταίνεται με τα προαναφερόμενα μέσα.

Πρώτο είδος θέρμανσης έρχεται το πετρέλαιο με 27,53% και στην τρίτη θέση είναι τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα, η ηλεκτρική σόμπα κ.λπ. Αναφορικά με τις δαπάνες θέρμανσης, η δραστική περικοπή τους φαίνεται στο γεγονός ότι για το πετρέλαιο τα έξοδα φέτος τον χειμώνα ήταν 978 ευρώ και προ δεκαετίας 1.191 ευρώ. Και μάλιστα με τιμές χαμηλότερες κατά περίπου 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Ακόμα και στην ηλεκτρική θέρμανση έβαλαν ψαλίδι τα νοικοκυριά, αφού φέτος ήταν στα 687 ευρώ από 1.305 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ