ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Οι τέσσερις προκλήσεις που απειλούν Ελλάδα και Ευρωζώνη

ESM: Οι τέσσερις προκλήσεις που απειλούν Ελλάδα και Ευρωζώνη
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η ελληνική οικονομία και η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις που απαιτούν υπερεθνικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν. Το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά και ο κατακερματισμός των αγορών εντός της ευρωζώνης αποτελούν απειλές που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με ίδια μέσα και απαιτούν μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Κύπρο αναφέρθηκε στα παραπάνω ζητήματα, θέλοντας να υπογραμμίσει γιατί το διακύβευμα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών είναι τόσο σημαντικό.

Όπως ανάφερε ο Ρολφ Στράους αυτές οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις, περιορίζουν τη μελλοντική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. «Τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία σταδιακά αναμένεται να απορροφήσουν μέρος του δημοσιονομικού χώρου της ζώνης του ευρώ. Ο πληθυσμός που γερνάει αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι οι νεότερες γενιές, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς και ειδικά για τις αγορές εργασίας στη ζώνη του ευρώ», προειδοποίησε σχετικά.

Σχετικά με το μεταναστευτικό τόνισε πως η μελλοντική δυναμική της μετανάστευσης θα επηρεάσει τις αγορές εργασίας στη ζώνη του ευρώ. «Μια συνεκτική και προοδευτική μεταναστευτική πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο δυνητικό προϊόν στην ΕΕ», τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και η παραγωγικότητα θα πρέπει να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο υφίστανται περιορισμοί που δεν το επιτρέπουν.

«Η ανάγκη να αυξηθεί η ποιότητα της εργασίας και να επιτραπεί η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας γίνεται ισχυρότερη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε στο παρελθόν», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τέλος, ο ίδιος στάθηκε σε κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό και είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των αγορών απέναντι στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επιδρά αρνητικά στην μακροπρόθεσμη σύγκλιση εντός της ΟΝΕ.

«Πριν από την κρίση χρέους του ευρώ, ο κίνδυνος για το αξιόχρεο των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν είχε τιμολογηθεί. Αυτό άλλαξε και είδαμε επεισόδια υψηλής αστάθειας ειδικά για χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους», ανέφερε ο Ρολφ Στράους και πρόσθεσε πως οι αλλαγές στο κόστος χρηματοδότησης των κρατών θα επιδράσουν στο κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα σε κάθε οικονομία.

«Οι συνεχιζόμενες διαφορές στο κόστος χρηματοδότησης θα καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Βραχυπρόθεσμα, το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μειώσει με βεβαιότητα τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και την ικανότητα θέσπισης ανακυκλικών πολιτικών για τις χώρες της ζώνης του ευρώ», τόνισε το στέλεχος του ESM, απευθύνοντας μια προειδοποίηση με ειδικό βάρος για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ