ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλαλούμ» με ταξίδι στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο Ορλάντο

«Αλαλούμ» με ταξίδι στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο Ορλάντο
CNN Greece

Απάντηση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως με αφορμή την αξιολόγηση της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) που θα διεξαχθεί από τις 16 έως και τις 21 Ιουνίου στο Ορλάντο των ΗΠΑ, μέλη της ελληνικής αποστολής , συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής Έλενας Παπαδοπούλου, θα παρέτειναν την παρουσία τους στις ΗΠΑ για λόγους αναψυχή, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η απάντηση προκάλεσε πρόσθετη σύγχυση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρει ότι το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιο της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Πράγματι, πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αξιολόγηση της Ελλάδος από το διεθνή οργανισμό που ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος είναι εξαιρετικά σημαντική.

«Η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.). Η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει ως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά πως «η Γενική Γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής, στις 24 Ιουνίου». Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια ανακρίβεια. Αυτό δεν προκύπτει από την ενημέρωση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 5 Ιουνίου σχετικά με το ταξίδι της κ. Παπαδοπούλου στο Ορλάντο (ΑΔΑ ΩΖΒΙΗ-ΙΔΣ).

Η Διαύγεια ανέφερε πως η Έλενα Παπαδοπούλου δεν θα επέστρεφε στην Αθήνα αμέσως, αλλά θα παρέτεινε τη διαμονή της στο Ορλάντο για «προσωπικού λόγους» έως και την 1η Ιουλίου. Κατά κάποια δημοσιεύματα μάλιστα, αυτό θα γινόταν διότι η κ. Παπαδοπούλου και συνεργάτες της θα μετέβαιναν εν συνεχεία στη Κούβα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε επικοινωνία που είχαν με το CNN Greece, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, υπογράμμιζαν πως σύμφωνα με τη Διαύγεια τα έξοδα ταξιδίου της κ. Παπαδοπούλου καλύπτονται από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 21 Ιουνίου. Έτσι, ξεκαθάρισαν πως σε κάθε περίπτωση η παράταση του ταξιδιού της στο Ορλάντο - είτε έως τις 24 Ιουνίου, είτε έως την 1η Ιουλίου- θα καλυφθεί με δικά της έξοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ