ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή οδηγία για τις προμήθειες στις πληρωμές μέσω καρτών θα εφαρμόσει η κυβέρνηση

Ευρωπαϊκή οδηγία για τις προμήθειες στις πληρωμές μέσω καρτών θα εφαρμόσει η κυβέρνηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να ισχύσει στην Ελλάδα το πλαφόν στις προμήθειες που υποχρεούνται να καταβάλουν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις λιανικής για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επιθυμεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σθεναρή άρνηση των τραπεζών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία που μειώνει τα κόστη για τις επιχειρήσεις και δυνητικά για τους καταναλωτές προβλέπεται σε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προηγούμενο Μάρτιο και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 29 αποχές και ψηφίσθηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Βάσει της οδηγίας οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα. Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών.

Η εν λόγω οδηγία επηρεάζει τις προμήθειες τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες οι οποίες χρησιμοποιούν συστήματα καρτών όπως αυτά των VISA και MasterCard. Πρόκειται για τα λεγόμενα τετραμερή συστήματα — αποτελούνται από την τράπεζα, που εκδίδει την κάρτα, τον λιανοπωλητή, την τράπεζα του λιανοπωλητή και τον κάτοχο της κάρτας. Τα τετραμερή συστήματα καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος επί του συνόλου της αγοράς. Δεν ισχύει όμως για τα λεγόμενα τριμερή συστήματα —π.χ. Diners ή American Express—, στα οποία εμπλέκεται μόνο μία τράπεζα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση του σχετικού πλαισίου και στην βάση αυτή έχει απευθυνθεί ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η ΕΕΤ ωστόσο δεν δέχθηκε να απευθυνθεί στις τράπεζες μέλη της και σε επιστολή που απηύθυνε στον κ. Αλεξιάδη αναφέρει πως το καταστατικό της, δεν επιτρέπει την εξέταση, συζήτηση και λήψη απόφασης οποιουδήποτε θέματος αφορά στην τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου και του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών.

Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και πληροφόρηση από τις υπόλοιπες ενώσεις τραπεζών κρατών-μελών της ΕΕ, η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς των επιβαλλόμενων από τις ελληνικές τράπεζες προμηθειών για την αποδοχή συναλλαγών καρτών από επιχειρήσεις της χώρας μας είναι σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραθέτει δε και ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Υποστηρίζει πως σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μεσοσταθμικό κόστος με χρήση μετρητών ανέρχεται στο 2,3% επί του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής, κάτι το οποίο ο δημόσιος διάλογος στη χώρας μας δεν έχει αναδείξει όσο θα έπρεπε. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως οι τράπεζες βαρύνονται με κόστος καταμέτρησης, διαχείρισης και μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ