ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόση ενέργεια «καταβροχθίζει» το Bitcoin

Πόση ενέργεια «καταβροχθίζει» το Bitcoin
AP Photo/Rick Bowmer

Εκτός από την πρόκληση κριτικής για αστάθεια τιμών, χρήση σε παράνομες συναλλαγές και κλοπές από ανταλλαγές, το Bitcoin πυροδότησε, επίσης, διαμάχη για την τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα Forbes, εκτιμά την ενεργειακή κατανάλωση του δικτύου του κρυπτονομίσματος και το συγκρίνει με άλλες οντότητες.

Διαπίστωσε ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί ετησίως περίπου 61,76 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας- περισσότερες από πολλές χώρες και περίπου 0,28% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκριτικά, η Τσεχική Δημοκρατία χρησιμοποιεί περίπου 62,34 TWh ετησίως, ενώ η Ελβετία καταναλώνει 58,46 TWh, η Ελλάδα 56,89, το Ισραήλ 55 και η Ιρλανδία 25,68. Αν το Bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο ενεργειακά απαιτητική στον πλανήτη.

Οι τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας του κρυπτονομίσματος προέρχονται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την «εξόρυξή» του.

21488212


ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Συγκριτικά, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin ισοδυναμεί με το 1/70 της ετήσιας παραγωγής ενέργειας από το νερό (4.164 TWh), με το 1/10 από τα βιοκαύσιμα και τα απόβλητα (557 TWh) και με το 1/24 από τον ήλιο, τον άνεμο κ.ά. (1.405 TWh).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ