ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πόσο μειώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων όταν εργάζονται

Πότε και πόσο μειώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων όταν εργάζονται
EUROKINISSI

Με έγγραφο του ΕΦΚΑ γνωστοποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4554/2018, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν την απασχόληση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Με τις σχετικές διατάξεις του νόμου παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε χιλιάδες επαγγελματίες να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ενεργές και ταυτόχρονα να καταθέτουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι απαραίτητο να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις μεταβιβάσουν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Με τη διάταξη αυτή εισάγεται σημαντική αλλαγή στο καθεστώς της συνταξιοδότησής τους και αποκτούν το δικαίωμα και οι ασφαλισμένοι αυτοί να αποφασίζουν τη συνέχιση ή μη της δραστηριότητάς τους όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (μισθωτοί κ.λπ.).

Ευνοϊκότερο καθεστώς ισχύει για τους αγρότες. Δεν θα περικόπτεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημα από τις αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 4.923 ευρώ ετησίως. Επιπλέον αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ