ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση, τα καλά νέα και το σκωτσέζικο ντους από τη Moody's

Η κυβέρνηση, τα καλά νέα και το σκωτσέζικο ντους από τη Moody's
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Όλα θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες». Με αυτή τη φράση, κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει πως τα δύσκολα είναι μπροστά και πως για να εισέλθει η χώρα σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, απαιτείται επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.

Σίγουρα η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων ως απόρροια της πλήρους άρσης των capital controls δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν αναπόφευκτη, μετά την έξοδο τη χώρα από το πρόγραμμα στήριξης και της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών αλλά και των προοπτικών των τραπεζών. Τα πρώτα βήματα είχαν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Εξάλλου από τον Ιούνιο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε εκτιμήσει πως οι κεφαλαιακοί προορισμοί θα αίρονταν άμεσα.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ανέλαβε την εξουσία, βρήκε την οικονομία να έχει ανακάμψει, τη χώρα να έχει ενισχύσει την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 37 δισ. ευρώ. Σε αυτά να προσθέσουμε και τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές που αλλά και τη βελτίωση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου. Επομένως είχε τη «μαγιά» για να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάταση της χώρας.

Θετικά νέα

Και αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κατακτά νέα ιστορικά χαμηλά, διαμορφούμενο κάτω το 1,7%. Αναφορικά με τους 5ετείς τίτλους, η απόδοσή τους τις προηγούμενες ημέρες υποχώρησε κάτω από το 1%.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΙΟΒΕ καταγράφουν νέα αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο. Πολύ καλύτερος από το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, στην Ελλάδα ο συνολικός δείκτης καταγράφει βελτίωση, στο 108,4 έναντι 105,3 τον Ιούλιο και 101 τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σημαντική είναι η βελτίωση στον χώρο των υπηρεσιών, ενώ ανοδικά κινείται και το κλάδος του εμπορίου.

Παράλληλα αύξηση 8,15% παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στα 28.589 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.100 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.386 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου.

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών.

Η Μoody’s και ο προβληματισμός

Ωστόσο ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα για τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ηδη η «αφωνία» της Moody’s την προηγούμενη Παρασκευή και μία ανάλυση του ίδιου οίκου αξιολόγησης τέσσερις μέρες μετά έχουν προκαλέσει ένα «μούδιασμα» στο οικονομικό επιτελείο.

Κι ενώ η Μoody’s απέφυγε να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, λίγα 24ωρα αργότερα εξέδωσε έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια άμεση αναβάθμιση, αν και επιβεβαίωσε την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι αξιολογήσεις του θα βρίσκονται στην κατηγορία «Β» για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις. Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι και γρίφος σε έναν βαθμό, καθώς από τις εννέα βαθμίδες αξιολόγησης στην κατηγορία «Β» οι τρεις υψηλότερες εντάσσονται μεταξύ των επενδυτικών.

Στην εισαγωγή του ο οίκος αναφέρει ότι τα δυνατά σημεία της χώρας είναι η αποτελεσματική πορεία υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι ελεγχόμενες ανάγκες δανεισμού εν μέσω της τρέχουσας διαδικασίας στήριξης από τους πιστωτές, καθώς και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα αξιολόγησης.

Από την άλλη, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις: Τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, η οποία θα απαιτήσει μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια, τη διατήρηση της επικέντρωσης στην ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διακυβέρνησης και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ