ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστικές αποφάσεις για επιστροφές κομμένων συντάξεων και δώρων

Δικαστικές αποφάσεις για επιστροφές κομμένων συντάξεων και δώρων
EUROKINISSI

Μεγαλώνει το κύμα των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικά των κομμένων συντάξεων και των δώρων κατά την περίοδο των Μνημονίων. Νέα απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει τρεις συνταξιούχους – πρώην τραπεζοϋπαλλήλους – και έρχεται να προστεθεί στις πολλές ανάλογες αποφάσεις που έλαβαν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών τα πρωτοβάθμια δικαστήρια της χώρας.

Μάλιστα, πρόκειται για μια νέα απόφαση στο παρά πέντε της έκδοσης της απόφασης που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και στην ουσία θα αποτελέσει την πυξίδα για την τύχη των αναδρομικών που διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 11424/2019 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δικαιώνει τρεις συνταξιούχους του ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) και ήδη ΕΦΚΑ, οι οποίοι με την αγωγή τους ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να τους επιστραφούν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις που έγιναν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και 31/12/2014.

Η πρόσφατη απόφαση 11424/2019 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, όχι μόνο αναγνωρίζει ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά ύψους 12.817, 10.224 και 6.090 σε τρεις εκ των εναγόντων, αλλά διατάσσει να καταβληθούν με επιτόκιο 6% από 30/12/2014 μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το «κλειδί» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα αποτελέσει η αναμενόμενη κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία καθυστερεί σημαντικά. Εκδικάστηκε στις 4/10/2017 και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί με μεγάλη πιθανότητα εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα επηρεάσει και τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή μετά τη δημοσίευση των κρίσιμων αποφάσεων του ΣτΕ, για μια σειρά από επιμέρους μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Όλα θα κριθούν από το αν θα βγει συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς και από την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου που αφορούν άμεσα τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

Αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος στον επανυπολογισμό συντάξεων, τότε τα αναδρομικά είναι κλειδωμένα για ένα δεκάμηνο αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά τον Μάιο του 2016, παρά μόνον για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Το διάστημα αυτό αφορά τους μήνες από την ανακοίνωση της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ που προέβλεπε την αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις (Ιούλιος 2015) έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Απρίλιος 2016).

Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε υπάρχει ζήτημα επιστροφών και μετά το 2016, χωρίς δικαστικές προσφυγές. Το βασικό σενάριο είναι να καταβληθούν σε δόσεις από 36 έως 60 μήνες τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους. Αφορούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως και 7.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ