ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για την κτηματαγορά η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

Ανάσα για την κτηματαγορά η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με την αγορά ακινήτων να ανεβάζει ταχύτητες και τις τιμές των κατοικιών να τραβούν την ανηφόρα, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια, που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν.

Εκτιμάται ότι σήμερα δέκα ακίνητα που πωλούνται είναι παλαιά (άνω της 25ετίας).

Η διαφορά πάνω από 20% στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα αποτρέπει τους επενδυτές στην αγορά νέων κατοικιών. Έλληνες και ξένοι αγοραστές θεωρούν απαγορευτικό το 24% του ΦΠΑ και προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο για να επιβαρυνθούν με φόρο μεταβίβασης 3%.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες και θα προσελκύσει τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από 24% σε 13% θα έδινε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, βελτιώνοντας τη σχετική τιμή των νέων έναντι των παλαιότερων κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να φέρει επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει από 921 έως 3.650 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά θα είχαν μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνοντάς το κατά 66 - 265 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία από μεσιτικά γραφεία δείχνουν ότι επτά στους δέκα αγοραστές ακινήτων προτιμούν παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών τα νεόδμητα αδιάθετα ακίνητα αγγίζουν τις 100.000.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του εγχώριου real estate, σήμερα όσοι αξιοποιούν το πρόγραμμα της βαρύνονται με ΦΠΑ 24%, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 3%.

Με την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης, κατέρρευσε η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και γκρεμίστηκαν τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στην πενταετία 2013 - 2017 οι εισπράξεις έφθαναν τα 13,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ