ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

Μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζήτησαν οι θεσμοί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη, ενώ εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Φράγκος τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έδειξαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς επιτυγχάνονται από την πλευρά του ασφαλιστικού οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομική Στρατηγικής 2016-2019 και ζήτησαν σχετική τεκμηρίωση.

Σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης οι δανειστές αντέδρασαν στα υψηλά ποσοστά που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας (περίπου 65%) για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και μικρό αριθμών ενσήμων. Εστίασαν ειδικά στα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, για το οποίο θέλουν να υπάρχει στενή διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές.

Διευκρινήσεις ζήτησαν οι δανειστές για την εθνική σύνταξη, καθώς ήθελαν να είναι ξεκάθαρο το πόσο που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και με ποια χρόνια ασφάλισης. Οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν η εθνική σύνταξη να δίνεται με 20 έτη ασφάλισης σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ