ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ και ΕΕ πείθουν τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης για τις προοπτικές της οικονομίας

ΟΔΔΗΧ και ΕΕ πείθουν τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης για τις προοπτικές της οικονομίας

Σε ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οδήγησε η χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «Β-» από «CCC+».

Είναι ενδεικτικό πως μετά την ανακοίνωση η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε από το 10,25%, ήτοι από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, στο 9,525%. Ομοίως η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε από το 12,03%, στο 11,1%. Αισθητή ήταν η αποκλιμάκωση και στο 30ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου υποχώρησε από το 9,22% στο 8,578.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s πρέπει να πιστωθεί στην ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η οποία ενημερώνει τακτικά τους αναλυτές των οίκων για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το έργο του ΟΔΔΗΧ φαίνεται πως επικουρήθηκε και από κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριζαν πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τόσο οι πολιτικές όσο και κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό θα ξεπεραστούν, επιτρέποντας στην Ελλάδα να λάβει τη δόση περίπου 4- 6 δισ. ευρώ και να εκκινήσει τη συζήτηση για το χρέος.

Μπορεί ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τελευταίο Eurogroup να μίλησε για πρόβλημα ρευστότητας τον Φεβρουάριο, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα του Φεβρουαρίου μπορεί να ξεπεραστεί, με τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και νέα άντληση πόρων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν πάντως ότι η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης έως τις αρχές Απριλίου -το αργότερο- θα ήταν πισωγύρισμα για το πρόγραμμα, καθώς θα επιδείνωνε τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ