ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε ποιους θα δοθούν και σε ποιους όχι

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε ποιους θα δοθούν και σε ποιους όχι
INTIME

Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει τις αποφάσεις του για τα αναδρομικά που σκοπεύει να χορηγήσει με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία αφορούν τις επικουρικές συντάξεις για το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Πρόκειται για δηλώσεις που σηματοδοτούν ανατροπή στις προσδοκίες των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών και για το κρίσιμο δεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Για το δεκάμηνο αυτό το υπουργείο Εργασίας θα περιμένει νέες αποφάσεις του ΣτΕ που θα κρίνουν την καταβολή ή όχι των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Μιλώντας την Τρίτη στο Οpen TV ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε: «Φιλοδοξία μου είναι να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές του Ασφαλιστικού. Να φέρουμε ένα Ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό. Τρέχουμε πυρετωδώς για το νέο Ασφαλιστικό και επιδίωξη είναι είτε ο εφετινός Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος του 2020 να μας βρει με το νομοσχέδιο στα χέρια και να το καταθέσουμε στη Βουλή».

Για τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας είπε τα εξής: «Πάνω από ένας στους τρεις θα δει αλλαγή με θετική επίδραση στην επικουρική του και 465.112 θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση, 52,5 ευρώ μεσοσταθμικά σε μηνιαία βάση και 630 ευρώ η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε ετήσια βάση. Δεν μπορούν να καταβληθούν από αυτόν τον μήνα οι αυξήσεις, αλλά θα δοθούν μαζί με τον νέο ασφαλιστικό νόμο και θα δοθούν και αναδρομικά».

Για τις εκκρεμείς επικουρικές ο κ. Βρούτσης είπε: «Είναι τεράστιο θέμα και πρέπει να λυθεί μια για πάντα. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει αυτόνομο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις. Σημαντική μεταρρύθμιση η ψηφιακή σύνταξη. Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και εκκρεμοτήτων είναι 1.058.000. Καταρρίπτεται ο μύθος του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση, τη δεύτερη μετάβαση της μείωσης που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 (με τη μείωση στο 0,90%) και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτές οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 μονάδες θα αφορούν μόνο την πλήρη απασχόληση».

Για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και την αδήλωτη εργασία ο κ. Βρούτσης είπε ότι «είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα και γι’ αυτό λέμε καμία ανοχή».

Όσο για το πώς θα αντιμετωπιστεί, όπως είπε ο ίδιος, «έρχεται για παράδειγμα το ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας. Όποιος εντοπιστεί ουαί και αλίμονο του. Θα γίνονται και επανέλεγχοι αν κάποιος είναι επιρρεπής μέσα στον ίδιο χρόνο και αν εντοπιστεί τότε θα υπάρχει 100% προσαύξηση στο πρόστιμο, ενώ αν ξαναεντοπιστεί το πρόστιμο θα ξεπεράσει το 200%, άρα θα κλείσει η επιχείρηση».

Για τις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το προηγούμενο σύστημα έχει αποτύχει γιατί μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

Και πρόσθεσε:

«Θα προσπαθήσουμε να αποσυνδέσουμε τα δύο μαζί με τη φορολογική ελάφρυνση της κλίμακας από το 22% στο 9%. Ο καθορισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνεται με νέο τρόπο και το σίγουρο είναι ότι οι εξοντωτικές εισφορές θα σταματήσουν εδώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ