ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα

Ντράγκι: Τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα
AP Photo/Francisco Seco

Στην αναφορά πως ο δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικά επιτόκια – στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων- αποτελεί ξεκάθαρη επιτυχία προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Φρανκφούρτη.

«Είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 ή 5 χρόνια», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέδωσε τη συγκεκριμένη επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη, με τον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

«Οι βασικές προσπάθειες έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους πολίτες που πλήρωσαν ένα τεράστιο τίμημα ιδίως στην αρχή του προγράμματος», ανέφερε.

Ωστόσο, προσέθεσε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. «Είναι επιτυχία. Αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εάν δεν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές», επεσήμανε.

Να σημειωθεί πως κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Όπως αποφασίστηκε, θα ξεκινήσει εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού με ύψος 20 δις. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ