ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδος από την Standard & Poor’s

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδος από την Standard & Poor’s
EPA/JUSTINE LANE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το δεκαετές να καταγράφει χθες ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό στη ζώνη του 1,248%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 72% σε σχέση με το 4,4% στις αρχές του 2019.

Μόνο χθες εν μέσω προσδοκιών για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε κατά 3% ενώ η απόσταση που χωρίζει τις αποδόσεις ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων κατέγραψε χαμηλό δεκαετίας (από τον Νοέμβριο του 2009) στις 163,7 μονάδες βάσης. Στους πενταετείς τίτλους η χθεσινή βουτιά ήταν μεγαλύτερη, αγγίζοντας έως και το 5% σε σχέση με τις αποδόσεις της Τετάρτης.

Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η απόδοση του πενταετούς ήταν στο 3,339% και χθες έγραψε ακόμα και κάτω από 0,5% υποχωρώντας έως και το 0,498%.

Η αγορά αλλά και κυβερνητικές πηγές προσδοκούν σήμερα καλές ειδήσεις από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s, η οποία από κοινού με τη Moody’s βαθμολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ