ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των αναδρομικών

Συνταξιούχοι: Το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των αναδρομικών
INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Σε τρία επίπεδα σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η υπόθεση των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά και την προσφυγή του ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία θα αποφασίσει οριστικά – για τους παλιούς συνταξιούχους – το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο ΕΦΚΑ επιχειρεί να κλείσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018, την ώρα που πληρώθηκαν τα ίδια αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές και στα ειδικά μισθολόγια, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

  1. Η πρώτη πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 και θα αφορά τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν περικοπές άνω των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ η τρέχουσα καταβολή τους και θα ακολουθήσουν και τα αναδρομικά (από 4/10/2019).
  1. Η δεύτερη πληρωμή σχεδιάζεται να γίνει επίσης με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 και θα αφορά τις κύριες συντάξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια με αναδρομική ισχύ από 4/10/2019.
  1. Η τρίτη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά τις διεκδικήσεις των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Μάιος 2016). Η δικαίωσή τους ή όχι θα εξαρτηθεί από τη νέα απόφαση που θα λάβει το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ολομέλεια του ΣτΕ έπειτα από σχετική προσφυγή του ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ