ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των απαισιόδοξων της ΕΕ

Οι Έλληνες δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των απαισιόδοξων της ΕΕ
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία οι Έλληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει η Βουλγαρία και την πέμπτη η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη 10η θέση μαζί με τη Ρουμανία.

Η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η επιστροφή της στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών αποτελούν το βασικό λόγο αυτής της αισθητής βελτίωσης στην κατάταξη της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +3,5 μονάδες. Το 19% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 26% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,7 και +2,0 μονάδες αντίστοιχα.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές δωδεκάμηνο ενισχύθηκε αισθητά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις +15,8 μονάδες. Το 17% των καταναλωτών (από 18%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 23% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -16,6 και -14,3 μονάδες.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε οριακή υποχώρηση τον Νοέμβριο, στις -10,4 μονάδες, έναντι -10,1 μονάδων τον Οκτώβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας περιορίστηκε στο 19% (από 23%), με το 41% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +16,2 και +15,4 μονάδες αντίστοιχα.

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε τον Νοέμβριο ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, στις -16,4 μονάδες. Το 22% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 44% αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +23,3 και +19,4 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ