ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κάθετη πτώση οι τιμές του πετρελαίου μετά το διάγγελμα Τραμπ

Σε κάθετη πτώση οι τιμές του πετρελαίου μετά το διάγγελμα Τραμπ
AP / Richard Drew

«Βουτιά» στο επίπεδο του 4% πραγματοποίησαν αργά την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ, μέσω του οποίου ο ίδιος ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέων, σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με το CNNi, το αμερικανικό αργό έφτασε στα 60 δολάρια το βαρέλι, όταν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα η τιμή του βρισκόταν πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να δώσει έμφαση μόνο στην «ελάχιστη ζημιά» που προκλήθηκε από τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ωστόσο ο ίδιος είχε μόνο μία πρακτική απάντηση: Περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, ήδη από την αρχή του διαγγέλματός του προς τον λαό των ΗΠΑ, ότι το Ιράν δεν έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και η συμφωνία που επρόκειτο να αποτρέψει κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα εξασφάλισε τα χρήματα, ώστε η Τεχεράνη να αποκτήσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις επιλογές μας», υπογράμμισε, εξάλλου, ο Τραμπ.

Ανάλυση CNNi: Προς αποκλιμάκωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ