Στο 1,911% το επιτόκιο του 15ετούς ομολόγου
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με κόστος 1,911% δανείσθηκε 2,5 δισ. ευρώ για 15 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο με τη σημερινή έκδοση ομολόγου που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με τα στατιστικά της έκδοσης, στο βιβλίο προσφορών του Δημοσίου εγράφησαν 378 ατομικές παραγγελίες, συνολικού ύψους πάνω από 18,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για την Ελληνική Δημοκρατία, από όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

Από τους επενδυτές που εγράφησαν στο βιβλίο προσφορών το 32% προέρχεται από τη Βρετανία και το 84% εκτός Ελλάδος, κάτι που αποδεικνύει την  ευρεία γεωγραφική εξάπλωση της έκδοσης.

Με βάση τον τύπο επενδυτή, οι επενδυτές με «πραγματικό χρήμα», δηλαδή οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιπροσωπεύουν το 68% των αγοραστών. Το 14% ήταν τράπεζες, το 7% ασφαλιστικά ταμεία και το 5% hedge funds.

«Η συναλλαγή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο και αντιπροσωπεύει μια ακόμη απεικόνιση της επιστροφής της χώρας στην «ομαλότητα» και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών

Ως ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τηνέκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών που συγκέντρωσε τεράστια συμμετοχή, ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.

Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά της αυτοπεποίθησή της».

Προσφορές 18,8 δισ. ευρώ

Προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, (ΟΔΔΗΧ) κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.

Τελικά, από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).

Πάντως η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για την μεγαλύτερης διάρκειας έκδοση μετά την κρίση χρέους.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος τονίζει πως η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και πως η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια).

Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως και σήμερα οι αποδόσεις των υπό διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων υποχωρούν.

Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε πτώση έως το 1,165%, απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,332 ενώ η απόδοση του 13ετούς ομολόγου λήξεως 2032 σημείωσε απόδοση έως 1,591%.

Διαβάστε επίσης