ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάλογο για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ΕΕ ξεκινά η Κομισιόν

Διάλογο για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ΕΕ ξεκινά η Κομισιόν
CNN Greece

Ανοικτό διάλογο για την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά η Κομισιόν σε συνεργασία με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν σήμερα από τις Βρυξέλλες οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πάολο Τζεντιλόνι που περιέγραψαν το περιεχόμενο της σχετικής διαβούλευσης.

«Αποβλέπουμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει έως το τέλος του έτους σε θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις.

«Στόχος μας είναι να αποτιμήσουμε το πως λειτούργησαν οι δημοσιονομικοί κανόνες τα προηγούμενα χρόνια...στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε τους κανόνες...σήμερα ξεκινάμε το διάλογο και δεν πηγαίνουμε απευθείας στην εξαγωγική συμπερασμάτων».

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως η πολυπλοκότητα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ έχει θετικά και αρνητικά και πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό στη βάση του διαλόγου που ανοίγει η Κομισιόν.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα στην ατζέντα της επίσκεψης Τζεντιλόνι στην Αθήνα

Ο ίδιος ανέφερε πως η συζήτηση για την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει σε μια περίοδο που επικρατεί αβεβαιότητα για την οικονομία της ΕΕ, κάτι που προανήγγειλε πως εν πολλοίς θα φανεί στις χειμερινές προβλέψεις που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ. Ο ίδιος έδειξε πως ο διάλογος θα επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους, στην υιοθέτηση μη κυκλικών πολιτικών, στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, κα.

«Είναι μια φιλόδοξη συζήτηση που επιβάλει μεγάλη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διάφορες», ανέφερε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως ξεκαθαρίσθηκε από τον Ιταλό Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων η ανασκόπηση των δημοσιονομικών κανόνων δεν συνεπάγεται και την αναθεώρηση τους.

«Δεν αλλάζουμε τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δείχνει πως η Επιτροπή δεν θέλει να επικοινωνήσει πως στόχος της διαδικασίας είναι η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Άλλωστε ο Πάολο Τζεντιλόνι αποσαφήνισε πως για όσο ο σχετικός διάλογος θα είναι σε εξέλιξη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται με ευελιξία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) δημοσίευσε μια αξιολόγηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μετά από αίτημα της Επιτροπής Γιούνκερ, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης συνολικής επισκόπησης του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, με επίκεντρο τη γνωστή νομοθεσία των έξι και των δύο πακέτων (six and two-pack legislation).

Η εν λόγω αξιολόγηση εστίασε σε τρία βασικά κριτήρια:

(1) την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών
(2) τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας με αντικυκλικό τρόπο
(3) τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών. Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πρότεινε να ξεπεραστεί η πολυπλοκότητα του ισχύοντος δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, απλοποιώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση του δημοσιονομικού πλαισίου.

Αν και το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ ενός αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με βάση έναν ενιαίο στόχο (βιώσιμο δημόσιο χρέος), ένα ενιαίο μέσο (έλεγχο της αύξησης των καθαρών δαπανών) και μία γενική ρήτρα διαφυγής, ωστόσο η Κομισιόν δεν υιοθετεί ακέραιες τις προτάσεις αυτές στη διαβούλευση που ανακοίνωσε σήμερα.

«Οι προτάσεις που έκανε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο αποτελούν μέρος του διαλόγου, αλλά δεν θα πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ