ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.572 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.572 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου
Pixabay

Κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αντιμετώπισαν το 2019 εκατοντάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Συνολικά το 2019 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.572 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

Συνολικά το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 481 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 1.413 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 552 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 380. Βεβαιώθηκαν ποσά 87,1 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά εισπράχτηκε μόλις το 1,6 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ