ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Ανεβάζουν στροφές εν μέσω προσδοκιών για μέτρα στήριξης

Αγορές: Ανεβάζουν στροφές εν μέσω προσδοκιών για μέτρα στήριξης
(AP Photo/Jean-François Badias)

Οι προσδοκίες για μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες για τη αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον κορωνοϊό, οδηγούν σε ράλι τα διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. 

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έφτασε να ενισχύεται έως πάνω από 7% με την αξία των συναλλαγών να έχει σπάσει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Μπαράζ αγορών στις τραπεζικές μετοχές, με τον ομώνυμο δείκτη να απογειώνεται πάνω από 9,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 2,4% όσο περίπου και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Άνοδο σχεδόν 1,9% σημειώνει ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ελαφρώς μικρότερα (1,5%) είναι τα κέρδη για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων».

Φθηνά δάνεια από ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού, Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα στις αγορές.

Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αργά χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα.

Έτοιμοι να δράσουν οι G7

Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεσμεύτηκαν να υψώσουν ένα κοινό μέτωπο στη μάχη κατά της απειλής του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα σε συγκεκριμένες δράσεις που θα λάβουν, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

«Δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατευθούμε απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), σύμφωνα με το CNBC.

«Παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για επέκταση των υπηρεσιών υγείας, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, περιλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο, για να συμβάλουν στην απάντηση στον ιό και να στηρίξουν την οικονομία σε αυτή τη φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 θα συνεχίσουν να πληρούν την εντολή τους, στηρίζοντας έτσι τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι αρχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύονται επίσης «να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ