ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ευέλικτες εργασιακές συνθήκες για εργαζομένους, αναγκαστικές άδειες, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, αλλά και επιδοτήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ενδεχομένως αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματα τους, προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδισμός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υιοθετώντας τις συστάσεις του ΔΝΤ και των άλλων διεθνών οργανισμών η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που θέτουν τις εξής προτεραιότητες: Προφύλαξη του πληθυσμού από τον ιό, θεραπεία και υποστήριξη όσων έχουν νοσήσει, ενίσχυση εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα πληγούν από τον κορωνοϊό.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί «κορωνοποίηση της οικονομίας» και έχει ξεκαθαρίσει πως τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού θα ενεργοποιηθούν σταδιακά και στοχευμένα.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνάδελφοι του έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο που προβλέπει πως εάν συγκεκριμένη περιοχή πληγεί μαζικά από τον ιό τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασιών ή μερικών εργασιών, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς του ιού.

Όπως προκύπτει από το σχεδιασμό αυτό θα προβλεφθούν για τους εργαζόμενους ειδικές άδειες, τηλεματική εργασία (εργασία από το σπίτι), αλλά και σπαστό ωράριο εργασίας. Οι δε επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών θα τυχαίνουν της μεταχείρισης που έχουν οι σεισμοπαθείς και οι πλημμυροπαθείς.

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που θα επηρεαστούν, θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε πολλές ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για τους φορολογούμενους που θα πληγούν, καθώς και παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.
  • Αναστολή πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων οφειλών.
  • Παράταση των προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ