ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός - Σταϊκούρας: Χωρίς κυρώσεις όσοι πληρώσουν αργότερα το Δώρο Πάσχα

Κορωνοϊός - Σταϊκούρας: Χωρίς κυρώσεις όσοι πληρώσουν αργότερα το Δώρο Πάσχα
Δελτίο τύπου / POOL

Τη δυνατότητα στους εργοδότες που δεν μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα λόγω αδυναμίας που προέρχεται από την κρίση του κορωνοϊού, να το πληρώσουν αργότερα χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα μετέδωσε χθες το CNN Greece.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε αρχικά πως η κυβέρνηση ήλθε σε συνεννόηση με τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες προκειμένου να παράσχουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως όσοι παίρνουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα δικαιούνται αναστολή των δόσεων τους για τρεις μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως με τα σημερινά δεδομένα 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και επαγγελματίες θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Συγκεκριμένα, μίλησε για 440.000 επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και τζίρο 6,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, το μέτρο αφορά σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας, αλλά και σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση. Το επίδομα θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν από 1η Μαρτίου.

«Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως αυτό θα καταβληθεί στο ακέραιο, αλλά τόνισε πως για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση του δώρου στην αγορά, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν μεταγενέστερα στους υπαλλήλους τους χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις.

«Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους», είπε.

Επιπλέον, τόνισε πως 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα, το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχε μεταδώσει ήδη από την παρελθούσα εβδομάδα το CNN Greece, λέγοντας πως θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αναπροσαρμογή δαπανών, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας. Συγκεκριμένα, απεκάλυψε πως θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ