ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Κινήσεις διευκόλυνσης των επιχειρήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

Κορωνοϊός: Κινήσεις διευκόλυνσης των επιχειρήσεων ηλεκτρικού ρεύματος
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με στοχευμένες κινήσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στρώνει το έδαφος προς τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου η καθεμία να εφαρμόσει τη δική της κοινωνική πολιτική στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εγγυήσεων, μέσα από τον οποίο οι πάροχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης.

Οι εταιρείες ρεύματος ήδη καταγράφουν μείωση εισπράξεων από τους λογαριασμούς, ενώ ένα από τα σενάρια του υπουργείου δείχνει πως αν η πτώση αυτή είναι της τάξεως του 30% για τρεις μήνες, τότε οι απώλειές τους θα είναι της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κίνηση αφορά σε πρωτοβουλία του υπουργείου να ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών ρεύματος.

Μια τρίτη κίνηση που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει να κάνει με τους συμψηφισμούς οφειλών ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ