ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Στις 243 μονάδες το spread

Κορωνοϊός: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Στις 243 μονάδες το spread
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν την Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως οι αγορές assets από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τις τιμές των χρεογράφων.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,046%, καταγράφοντας πτώση 15,96% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,563%, καταγράφοντας υποχώρηση 11,44% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η απόδοση του 15τούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,007 %, καταγράφοντας πτώση 17,05% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς υποχωρεί στις 243 μονάδες βάσης, από 266 μονάδες βάσης στις χθεσινές συναλλαγές.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινά το νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν πλέον να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους στην ΕΚΤ ως διασφάλιση και να αντλούν ρευστότητα.

Εκτιμάται, ότι μέσα από το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα αντλήσουν 12 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρήματα αντλούν σήμερα από την διατραπεζική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ