ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πρόταση για πανευρωπαϊκό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των απολύσεων

Κορωνοϊός: Πρόταση για πανευρωπαϊκό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των απολύσεων
EPA

Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προκαλούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ΕΕ, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Politico, ένα τέτοιο όχημα για τη στήριξη της απασχόλησης θα απαιτούσε από τις χώρες της ΕΕ την παροχή εγγυήσεων, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να εκδώσει χρέη ύψους έως και 100 δισ. ευρώ. Η πρόταση ενδεχομένως να εγκριθεί από την Επιτροπή σύντομα και να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση Νικολά Σμιτ δήλωσε στο Politico ότι μια τέτοια πρόταση είναι ζωτικής σημασίας επειδή οι αριθμοί ανεργίας «εκρήγνυνται». Εργαζόμαστε σε έναν έκτακτο μηχανισμό για την ανεργία ή σε μηχανισμό αντασφάλισης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος σε συνέντευξή του. Υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε πολύ σκληρά, γι' αυτό και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πρόταση».

«Γνωρίζουμε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής είναι επίσης πολύ αφοσιωμένη σε αυτό», πρόσθεσε. Επεσήμανε πως η ανεργία και η στήριξη της βραχυπρόθεσμης εργασίας είναι ουσιαστικής σημασίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη.

«Για να κάνει άλμα επανεκκίνησης η ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μίσελ την Τρίτη, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς έξω από το κουτί. Πρέπει να εξεταστεί κάθε επιλογή συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ