ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Έχουν υποβληθεί 1.920 οριστικές αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Κορωνοϊός: Έχουν υποβληθεί 1.920 οριστικές αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή
ΑΑΔΕ

Συνολικά 5.450 επιχειρήσεις είχαν επισκεφθεί έως αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myBusinessSupport», ενώ οι 1.920 από αυτές υπέβαλαν οριστική αίτηση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Αυτό απεκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους, και αφορά σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ανταποκρίνεται στα ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).Χαρακτηρίζεται δε ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων.

Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υποβάλλονται έως και τις 10 Απριλίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ