ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλη Ιουνίου η οριστική απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλη Ιουνίου η οριστική απόφαση του ΣτΕ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπόθεση για τη διεκδίκηση αναδρομικών των συνταξιούχων, που συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης των ανώτατων δικαστών.

Πρόκειται για μία υπόθεση που συζητήθηκε με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης, λόγω του έντονου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού προσήμου που τη συνοδεύει. Για τον λόγο αυτόν, στόχος των ανώτατων δικαστικών λειτουργών είναι να έχει δημοσιευθεί η απόφασή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020, ημερομηνία που συμπίπτει και με την αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιου Ράντου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, έχει γίνει ήδη μία διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ωστόσο τα μέλη της δεν έχουν ακόμα καταλήξει στην τελική τους κρίση για τα μείζονα νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν με την απόφασή τους οριστικά και αμετάκλητα.

Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες διασκέψεις, με στόχο – αν αυτό καταστεί εφικτό – να έχει δημοσιευθεί η πολυσήμαντη απόφασή τους πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε και οι συνταξιούχοι να γνωρίζουν τον ορίζοντα των διεκδικήσεών τους και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να γνωρίζει το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος που θα συνεπάγεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του ΣτΕ, ύστερα από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι είχαν επισημάνει ότι ακόμα και εάν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαιώσουν τους προσφεύγοντες, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα υποστεί το Δημόσιο για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης – σε χθεσινές δηλώσεις του – είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και ότι εφόσον υπάρξει απόφαση της πιλοτικής δίκης στην οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα την εφαρμόσουν κατά γράμμα. «Οσο επώδυνη και να είναι η δικαστική απόφαση, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά, εμείς θα το σεβαστούμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ