ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Απόφαση της ΕΚΤ «εξουδετερώνει» τις συνέπειες πιθανών πιστοληπτικών υποβαθμίσεων

Κορωνοϊός: Απόφαση της ΕΚΤ «εξουδετερώνει» τις συνέπειες πιθανών πιστοληπτικών υποβαθμίσεων
AP

Στην «εξουδετέρωση» πιθανών αρνητικών επιπτώσεων που θα είχαν στα ομόλογα κρατών της ευρωζώνης πιθανές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε μια κίνηση που προστατεύει ειδικά τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα προσωρινά μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο πιθανών υποβαθμίσεων στη διαθεσιμότητα ενεχύρων (collateral).

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της, η απόφαση συμπληρώνει το ευρύτερο πακέτο με τη χαλάρωση των κανονισμών για τα ενέχυρα που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου. Συνολικά, τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού για να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα για τη λήψη ρευστότητας και να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παράσχει εξαίρεση έως το Σεπτέμβριο του 2021 όσον αφορά τσην επιλεξιμότητα των στοιχείων ενεργητικού και των εκδοτών τους που κάλυπταν τα κριτήρια ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η αξιολόγηση τους από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους και εφόσον παραμένει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σαν στόχο να αποφύγει μια δυνητική «προκυκλική» δυναμική, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα ενέχυρα, το οποίο είναι κρίσιμο για να παρέχουν οι τράπεζες πίστωση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ