ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Θεσμικές διευκολύνσεις από την ΕΕ στις τράπεζες για να χορηγούν δάνεια

Κορωνοϊός: Θεσμικές διευκολύνσεις από την ΕΕ στις τράπεζες για να χορηγούν δάνεια
AP Photo

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της δέσμης μέτρων είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας και να συμβάλλουν στον μετριασμό του σημαντικού οικονομικού αντικτύπου του κορωνοϊού. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ερμηνευτική ανακοίνωση σχετικά με το λογιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας της ΕΕ, καθώς και στοχευμένες βραχυπρόθεσμες τροποποιήσεις των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ.

Στην εν λόγω ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στις τράπεζες και στις εποπτικές τους αρχές να ενεργούν με ευέλικτο αλλά υπεύθυνο τρόπο κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Επίσης, με τον σημερινό κανονισμό, τίθενται σε εφαρμογή ορισμένες στοχευμένες αλλαγές προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων και απορρόφηση ζημιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητά τους.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει. Αξιοποιούμε πλήρως την ευελιξία των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και προτείνουμε στοχευμένες νομοθετικές αλλαγές για να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να κρατήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες ρευστότητας, έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται. Σύντομα, θα εγκαινιάσω συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, φέρνοντας σε επαφή εκπροσώπους των καταναλωτών και των επιχειρήσεων με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεών μας.»

Η Κομισιόν πρότεινε στοχευμένες βραχυπρόθεσμες τροποποιήσεις των κανόνων προληπτικής εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις), προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα των τραπεζών για χορήγηση δανείων και απορρόφηση ζημιών λόγω του κορωνοϊού. Η Επιτροπή πρότεινε έκτακτα προσωρινά μέτρα για να αμβλυνθεί ο άμεσος αντίκτυπος των εξελίξεων λόγω του κορωνοϊού, με την προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων στα κεφάλαια των τραπεζών, με την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δημοσίων εγγυήσεων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, με την αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης και με την τροποποίηση του τρόπου εξαίρεσης ορισμένων ανοιγμάτων από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης. Πρότεινε επίσης την επίσπευση της ημερομηνίας εφαρμογής πολλών συμφωνηθέντων μέτρων που παρέχουν κίνητρα στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση εργαζομένων, ΜΜΕ και έργων υποδομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ