ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Προς αναβολή η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών

Κορωνοϊός: Προς αναβολή η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών
ΙΝΤΙΜΕ

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως «παγώνει» και την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis.

Όπως όλα δείχνουν θα αναβληθεί για αρκετούς μήνες ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για την απόσυρση πάνω από 110.000 ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Taxis.

Ο εμπορικός κόσμος έχει ήδη ζητήσει να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους στην αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών, η οποία είναι υποχρεωτική για χιλιάδες επιχειρήσεις έως τις 31 Μαΐου, ενώ από 1ης Ιουνίου όσοι δεν έχουν προβεί στην αλλαγή τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή να υπολειτουργούν, η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της ΑΑΔΕ το οποίο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί:

  • Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα πρέπει να διασυνδεθούν έως τις 31 Μαΐου μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους με το σύστημα Taxis, ώστε αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών.
  • Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα πρέπει να αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα πρέπει να κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  • Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ