ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Εντός του Ιουνίου ξεκινά η επιδότηση της απασχόλησης μέσω SURE

Κορωνοϊός: Εντός του Ιουνίου ξεκινά η επιδότηση της απασχόλησης μέσω SURE
ΙΝΤΙΜΕ

Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η επιδότηση του μισθού που βασίζεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάσχεση των κινδύνων αύξησης της ανεργίας (Support mitigating Unemployment Risks in Emergency – SURE).

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Το πρόγραμμα θα είναι ενεργό ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν μέσα στον μήνα, θα ορίζονται ποιοι κλάδοι μπορούν να ενταχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα δεν θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας και περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπει φραγή στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές.

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενώ θα απαγορεύεται η απόλυση των εργαζομένων που ενισχύεται το εισόδημά τους μέσω του προγράμματος. Μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στη μεταποίηση.

Ενίσχυση του εισοδήματος θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, κι αυτό αφορά τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Η επιδότηση μελετάται να φτάσει στο 60% του νέου μισθού του εργαζομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ