ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Moody’s υποβάθμισε σε σταθερές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Αμετάβλητη αξιολόγηση

H Moody’s υποβάθμισε σε σταθερές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Αμετάβλητη αξιολόγηση
EPA/ ANDREW GOMBERT

H Moody’s υποβάθμισε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές (outlook) των Alpha Bank, Attica Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Παγκρήτια Τράπεζα, χωρίς να μεταβάλει τις αξιολογήσεις τους.

Σύμφωνα με τη Moody’s η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών αυτών να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και την κερδοφορία τους.

Η Moody’s στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καθυστερήσουν να εφαρμόσουν τα στρατηγικά σχέδια για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας το 2020-2021, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η επιβράδυνση που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Όπως αναφέρει, τα μέτρα στήριξης και η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα αντισταθμίσει σε έναν βαθμό τον αντίκτυπο στην ποιότητα των δανείων τους.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ήπια επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, η οποία ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τα πιο χαλαρά όρια των ρυθμιστικών αρχών.

Η αναθεώρηση των προοπτικών λαμβάνει επίσης υπόψη τη βελτίωση στη χρηματοδότηση των τραπεζών και τη ρευστότητα, οι οποίες δύσκολα θα επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία.

Η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, όπου το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% και να ανακάμψει κατά 4% το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ