ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Έως 15% η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Κορωνοϊός: Έως 15% η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 4 Ιουνίου, σε 16 ημέρες από σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία Μαρτίου. Τότε θα πάρουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία για την ανεργία θα μας δείξουν το βαθμό που έπληξε η πανδημία την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά θα μας δώσουν και μια εικόνα για τα επίπεδα της ύφεσης.

Δεδομένου ότι στην ελληνική οικονομία μια μονάδα μείωσης του ΑΕΠ οδηγεί σε απώλεια έως 50.000 θέσεων εργασίας, εάν το Μάρτιο χαθούν για παράδειγμα 100.000 θέσεις εργασίας θα ξέρουμε πως η ύφεση ήταν της τάξης του 2%.

Εξίσου σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού του Απριλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της επίδρασης του «lockdown» στην ελληνική αγορά εργασίας, σε μηναία βάση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2020 η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση η οποία με τα μέτρα στήριξης θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους μιλούν για ύφεση 15% και για ύφεση 0,8% στο τρίτο τρίμηνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ