ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα για την πρώτη κατοικία, τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα μέτρα για την πρώτη κατοικία, τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΙΝΤΙΜΕ

Τρείς διαφορετικές παρεμβάσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αγγίζουν την αγορά ακινήτων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. 

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40%. Η δεύτερη την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Η δε τρίτη αφορά την επιδότηση μέρος των δόσεων δανείων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκταθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον, όπως είπε, θα δοθεί η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου να καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, θα διατηρήσουν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός είπε πως για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο. Αυτό ήταν κάτι που ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ και τελικά το αίτημά της ικανοποιήθηκε.

Αλλά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε και μια πρόσθετη παρέμβαση. Όπως είπε, δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Αυτό το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ