ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγωμένες» λόγω ΕΦΚΑ και εφοριών εκατοντάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

«Παγωμένες» λόγω ΕΦΚΑ και εφοριών εκατοντάδες μεταβιβάσεις ακινήτων
ΙΝΤΙΜΕ

Εκατοντάδες μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένουν «παγωμένες», παρά το ότι έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την ημέρα που άρχισαν να λειτουργούν ξανά τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα.

Αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που είχαν δρομολογηθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία παραμένουν στον αέρα, καθώς τα ραντεβού στις εφορίες έχουν μεγάλη αναμονή και πολλές υποθέσεις έχουν κολλήσει στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, πολλές ΔΟΥ κλείνουν ραντεβού στους φορολογουμένους που θέλουν να υποβάλουν τις δηλώσεις για τη μεταβίβαση ακινήτων ακόμα και έπειτα από 20 ημέρες.

Αλλά και στον ΕΦΚΑ η κατάσταση είναι ίδια. Στις περιπτώσεις που ο πωλητής είναι επαγγελματίας απαιτείται να προσκομίσει ασφαλιστική ενημερότητα. Για να δοθεί η ασφαλιστική ενημερότητα πρέπει ο πωλητής να επισκεφθεί το αρμόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ προκειμένου να γίνει χειρόγραφα έλεγχος για οφειλές πριν από το 2016, καθώς για τα έτη πριν από αυτό δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Και τα εν λόγω γραφεία δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν στα γραφεία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Έτσι, οι μεταβιβάσεις ακινήτων που «πάγωσαν» λόγω κορωνοϊού θα τρέξουν πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ