ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 409 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 409 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 409 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το πρώτο  τρίμηνο του 2020.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση σε 277 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2020. Οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+25% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας την ενίσχυση των προμηθειών από κάρτες και υπηρεσίες διαμεσολάβησης.

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 775 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2020, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 207 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της περιστολής τόσο των δαπανών προσωπικού (-8% σε ετήσια βάση), όσο και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων (-3% σε ετήσια βάση).

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 486 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2020 ενσωματώνουν την τρέχουσα εκτίμηση της τράπεζας για τη συνολική επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις σχετικές προβλέψεις να ανέρχονται σε 416 εκατ. ευρώ, ήτοι 143μ.β επί του μέσου όρου δανείων μετά προβλέψεων (μη ετησιοποιημένες).

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 44 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 4,1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας αυξημένες εισροές κρατικών καταθέσεων, με τις καταθέσεις ιδιωτών να διατηρούν τη θετική τους δυναμική.

Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 15,5% το πρώτο τρίμηνο 2020, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση από την εκτιμώμενη συνολική αύξηση των προβλέψεων απομείωσης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού (113 μ.β. επί των Σταθμισμένων Στοιχείων Ενεργητικού), καθώς και την εφαρμογή των εποπτικών μεταβατικών ρυθμίσεων για την επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (41μ.β.) για το 2020.

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 16,4% και υπερβαίνει κατά περίπου 490 μονάδες βάσης τις προσαρμοσμένες για την πανδημία του κορωνοϊού κεφαλαιακές απαιτήσεις ύψους 11,5% για το 2020.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε τα εξής:

«Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid19) αρχίζει να εισέρχεται στη δεύτερη φάση της με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η φάση αυτή θα είναι ακόμα πιο σύνθετη από την πρώτη, καθώς η αγορά θα δοκιμάσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Σε αυτό το περιβάλλον, οι οικονομικοί παράγοντες καλούνται να επωμιστούν σημαντικούς κινδύνους, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη των πελατών τους.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να ανοίξει την οικονομία κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου του εποχικού της χαρακτήρα. Η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να στηρίζει τους πελάτες Επιχειρηματικής και Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας ώστε να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στην τρέχουσα περίοδο έντονης αβεβαιότητας, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα μέσω τόσο της διευκόλυνσης καταβολής οφειλών,όσο και της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική δέσμη μέτρωντης Κυβέρνησης.

Τα πλεονεκτήματα του Ισολογισμού και η στρατηγική ευελιξία της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιδίως στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, με τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2020 να επαληθεύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Πράγματι, η Εθνική Τράπεζα αντιμετώπισε αποφασιστικά το ζήτημα των προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, σχηματίζοντας προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους σχεδόν €0,5 δισ., συμπεριλαμβανομένων 150μ.β. αποκλειστικά για την κρίση του κορονοϊού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κάλυψη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από σωρευμένες προβλέψεις κατά περίπου 300μ.β. Παρά τη μεγάλη αυτή επιβάρυνση, τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου ξεπέρασαν τα 400 εκατ. αυτό το τρίμηνο, παρέχοντας περαιτέρω ευελιξία αναφορικά με τη στρατηγική διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο για διενέργεια προβλέψεων σχετιζόμενων με μη οργανικές ενέργειες, όπως η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Όσον αφορά το μέλλον, παρά την πρωτοφανή αβεβαιότητα, ορισμένα θέματα διαφαίνονται ξεκάθαρα: Πρώτον, η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία. Δεύτερον, θα εμφανιστεί,μεταξύ άλλων,ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις εταιρείες και ειδικότερα τις τράπεζες. Τρίτον, η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες θα αξιοποιήσουν όσοι επιδείξουν τη απαιτούμενη ευελιξία και ικανότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία μετασχηματισμού της ΕΤΕ αποτελεί ένα επιπρόσθετο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Τράπεζα κατά τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς και από την επιτυχή ανταπόκρισή μας στην κρίση των τελευταίων 3 μηνών, καθώς δημιουργήσαμε ένα ασφαλές λειτουργικό μοντέλο εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίσαμε να εξυπηρετούμε αποτελεσματικά τους πελάτες μας, μεταξύ άλλων, μέσω της ευρείας προσφοράς ψηφιακών δυνατοτήτων εξυπηρέτησης τραπεζικών υπηρεσιών. Η ΕΤΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επερχόμενες προκλήσεις, εκπληρώνοντας τον ιστορικό της ρόλο σε αυτήν την εθνική προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ