ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 229,6 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο 2020

Στα 229,6 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 229,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώνοντας άνοδο κατά 13,6%, επηρεαζόμενα θετικά από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και την ανθεκτική λειτουργική επίδοση των καθαρών εντόκων εσόδων.

Εκμεταλλευόμενη αυτή την κερδοφορία η τράπεζα προχώρησε σε αυξημένες προβλέψεις και στην αναγνώριση επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πανδημίας COVID-19. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε 307,4 εκατ. ευρώ, έναντι 244,8 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν στα 18,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο 2020, παρέχοντας χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Από την αρχή του έτους, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα στο σκέλος των χορηγήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω των προγραμμάτων εγγύησης και χρηματοδότησης που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε στο 16,5% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) στο 17,5%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

«Από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότητά μας υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Τράπεζας και του Δικτύου μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας και την Ελληνική Οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους Εργαζόμενους και τους Συναλλασσόμενους με την Τράπεζα. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουμε χορηγήσει περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ, ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των Πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση.

Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Με αυτή την παραδοχή, όχι μόνον επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοινώσαμε στα τέλη του 2019, αλλά και επανεκκινούμε, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, το Πρόγραμμα Τιτλοποίησης Galaxy, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή προσαρμογή στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτύχαμε ισχυρή λειτουργική επίδοση με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους εργαζομένους μας για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την ευελιξία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο συνέχισαν να εξυπηρετούν τους Πελάτες μας και να στηρίζουν την Τράπεζα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες.

Αυτό το ανανεωμένο πνεύμα ομαδικότητας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πελατοκεντρικές μας αξίες και την ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση, αποτελούν τις βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ