ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα ΔΝΤ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Εύσημα ΔΝΤ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
IMF

Εύσημα στην Ελλάδα για το ότι ανέλαβε έγκαιρα πρωτοβουλίες κατά του κορωνοϊού, οργανώθηκε σωστά και προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους απέδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τάο Ζανγκ, μιλώντας σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Τάο Ζανγκ ανέφερε ότι όλος ο κόσμος σήμερα είναι επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Σε σχέση με το ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο είχε ήδη διαθέσει έως τις 4 Ιουνίου περίπου 24 δισ. δολάρια ως έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 67 χώρες για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ο ίδιος σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπροσαρμοσμένος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρηματοδοτήσουν μία πιο «πράσινη» ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα περαιτέρω (σήμερα κοστίζει 25 ευρώ ο τόνος), διασφαλίζοντας την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, μειώνοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας πιο «καθαρές» επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, αλλά και δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για νέες «πράσινες» επενδύσεις.

«Το ΔΝΤ παρέχει βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη του για να προσαρμοστούν στη νέα εποχή, με αναλύσεις και μεθόδους απορρόφησης του κόστους μετάβασης και των πιθανών ρίσκων αυτής, ενώ διεξάγει τακτικά stress tests για να διαπιστώσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών σε πιθανές φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες αλλά και πανδημίες όπως αυτή του κορωνοϊού», είπε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ