ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι καταθέσεις παρά το ψαλίδισμα των επιτοκίων

Αυξάνονται οι καταθέσεις παρά το ψαλίδισμα των επιτοκίων
INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάιο.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η μεγάλη μεταβλητότητα που έχει προκαλέσει στις αγορές χρήματος έχει οδηγήσει τους Έλληνες επενδυτές σε αμυντικές στρατηγικές, κάτι που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές το τελευταίο τρίμηνο.

Οι επενδυτές φυσικά πρόσωπα στην πλειονότητά τους έχουν ρευστοποιήσει θέσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, κρατώντας τη ρευστότητά αυτή εντός του τραπεζικού συστήματος, σε καταθέσεις που έχουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Παράλληλα, ένας μικρός αριθμός επενδυτών που δείχνει μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου προχώρησε σε τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα και σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι θέσεις που ρευστοποίησαν οι επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και όσοι παίζουν στο χρηματιστήριο, σχεδόν αυτόματα μεταφράσθηκαν σε καταθέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ Μάρτιου και Απριλίου 2020 οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,62 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από 117,62 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου ανήλθαν στα 119,25 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Το αξιοσημείωτο είναι πως η αύξηση αυτή έλαβε χώρα, ενώ τα τραπεζικά επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο μιας ημέρας για τις καταθέσεις των νοικοκυριών είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο 2020 στο 0,04%, από 0,09% τον Απρίλιο του 2019. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος διαμορφωνόταν στις αρχές Απριλίου 2020 στο 0,29%, από 0,60% τον Απρίλιο του 2019. Πιο απλά, μέσα σε 12 μήνες οι τράπεζες μείωσαν κατά το ήμισυ το επιτόκιο που προσέφεραν στα νοικοκυριά για κάθε είδους καταθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ