ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αλφρεντ Κάμερ ο νέος Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ στη θέση Τόμσεν

Ο Αλφρεντ Κάμερ ο νέος Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ στη θέση Τόμσεν
AP Photo/Kostas Tsironis

Η ηγεσία του ΔΝΤ είχε ήδη από τις 3 Φεβρουαρίου ανακοινώσει τη συνταξιοδότηση του Πόουλ Τόμσεν στα τέλη Ιουλίου και την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

Λόγω των δυσμενών εξελίξεων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καθυστέρησε να ορίσει τους διαδόχους του Πόουλ Τόμσεν, αλλά και από του Μαχμούντ Πραντάν, του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Τελικά, ανακοίνωσε πως ο διάδοχος του Τόμσεν θα είναι ο Αλφρεντ Κάμερ. «Ο Αλφρεντ είναι ένας διανοούμενος, στρατηγικός ηγέτης, με εξαίρετη θεσμική γνώση και μεγάλη λειτουργική εμπειρία. Το όραμα και η βαθιά γνώση που έχει για την Ευρώπη θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, καθώς στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την περιοχή στη φάση ανάκαμψης από την κρίση αλλά και μετά». Με τα λόγια αυτά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρουσίασε τον νέο διευθυντή του Ταμείου για την Ευρώπη Αλφρεντ Κάμερ.

Η τοποθέτηση Κάμερ εξέπληξε καθώς πολλοί εντός του ΔΝΤ θεωρούσαν σίγουρο πως τη θέση θα την καταλάμβανε γυναίκα. Μάλιστα, είχαν ακουστεί τα ονόματα συγκεκριμένων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων εκείνο της πρώην επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλιας Βελκουλέσκου, αλλά και της Βουλγάρας οικονομολόγου Ίβα Πέτροβα, στελέχους με 16 χρόνια εργασίας στο ΔΝΤ, η οποία είχε ενασχόληση με το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ