ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μπούρλος στο CNN Greece: Πολιτική απόφαση η καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων

Δ. Μπούρλος στο CNN Greece: Πολιτική απόφαση η καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων
INTIME

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, αφενός μεν για ποσά συντάξεων που παρακρατούντο ως μνημονιακές περικοπές, αφετέρου δε τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, παρότι οι περικοπές αυτές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου το 2015, επεσήμανε στο CNN Greece, o εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μπούρλος, με την απόφαση που περιμένουμε, θα κριθεί κατ’ αρχήν το αν όντως και για ποια χρονική περίοδο υπάρχει βάσιμη και νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρονται σε μερική δικαίωση των συνταξιούχων για τη χρονική περίοδο από τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) του Μαΐου του 2016.

Ένα δεύτερο σημαντικότατο θέμα είναι αν η απόφαση θα προχωρεί και σε οριοθέτηση των συνταξιούχων που δικαιούνται ποσά αναδρομικών την περίοδο που το δικαστήριο θα κρίνει νόμιμη τη διεκδίκηση. Αν δηλαδή θα περιορίζει τη δικαίωση μόνο σε όσους μέχρι τη δημοσίευσή της έχουν ασκήσει αγωγές.

Ο κ. Μπούρλος στην περίπτωση αυτή εμφανίστηκε κατηγορηματικός, εκφράζοντας την άποψη ότι η απόφαση θα περιορισθεί στην κρίση των νομικών θεμάτων και δεν θα επεκταθεί σε τέτοιου τύπου περιορισμούς, αφήνοντας την πολιτεία να πάρει πολιτικές αποφάσεις για το θέμα της αναγνώρισης δικαιώματος δικαίωσης για το σύνολο των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να αποφασίσουν να καταβάλλουν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων αλλά τμηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ