ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός μέχρι το τέλος του μήνα

Σε διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός μέχρι το τέλος του μήνα
INTIME

Τα ανοιχτά μέτωπα του νέου πτωχευτικού νόμου και του προγράμματος «γέφυρα» που προβλέπει την επιδότηση των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για ενήμερους και «κόκκινους» δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, εξετάστηκαν στις χθεσινές διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα και έτσι θα απαιτηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη για να γεφυρωθούν οι διαφορές

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι στα τέλη του τρέχοντος μήνα το σχέδιο νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

Θα προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ρύθμισης -και αναδιάρθρωσης- των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να προφυλάσσει την περιουσία του, και δίνεται η δυνατότητα παροχής «δεύτερης ευκαιρίας» για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα «γέφυρα» που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Να σημειωθεί πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις για το νέο πτωχευτικό, οι οποίες συνδέονται τόσο με την διασφάλιση ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και με την επίπτωση που θα έχει για τους επενδυτές που έχουν αγοράσει ελληνικά «κόκκινα» δάνεια.

Τέλος, και στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου ενδεχομένως να υπάρξουν πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ