ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού τα Ποσειδώνια

Ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού τα Ποσειδώνια
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο σημαντικότερος θεσμός της παγκόσμιας ναυτιλίας, η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια». Η έκθεση αποτελεί παραδοσιακά μια «γιορτή» της ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται στο σύνολό της η δύναμη της ναυτικής βιομηχανίας.

Αν και αρχικά προγραμματισμένα για την περίοδο από 1 έως 5 Ιουνίου, τα «Ποσειδώνια» δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Αρχικά αναβλήθηκαν για τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, αλλά σήμερα η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε την ματαίωση τους.

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε την ματαίωση της διοργάνωσης των Ποσειδωνίων 2020, τα οποία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και στη συνέχεια αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο του ιδίου έτους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Σε αυτή τη δύσκολη απόφαση κατέληξε έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση με πολλούς εκθέτες και με μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, αφού αξιολογήσαμε την παρούσα κατάσταση της πανδημίας Covid-19 σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές και η αδυναμία να προβλέψουμε με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες εντείνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς και μας φέρνουν αντιμέτωπους με προκλήσεις που είναι πέρα από τον έλεγχό μας.

Επιπλέον, οι έκτακτες διαδικασίες που ισχύουν για τις διεθνείς μετακινήσεις και μεταφορές και οι οποίες επαναξιολογούνται συνεχώς, θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στους εκθέτες και τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Χωρίς αυτούς τα Ποσειδώνια δεν θα είναι τα ίδια.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα Ποσειδώνια να ξεχωρίζουν είναι οι ευκαιρίες για συναντήσεις, γνωριμίες και δικτύωση κατά τη διάρκεια αλλά και στο περιθώριο της έκθεσης, καθώς και η φιλοξενία, η ζωντανή ατμόσφαιρα και οι στιγμές διασκέδασης που απολαμβάνουν οι συμμετέχοντες στη διοργάνωσή μας. Η έντονη ανησυχία μας είναι ότι αυτή η ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που φέρνει κοντά την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, θα υπονομεύεται από την κρίση της πανδημίας Covid-19, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουν, αναμένουν και προσδοκούν από τα Ποσειδώνια.

Ήδη εστιάζουμε στις προετοιμασίες μας για τα επόμενα Ποσειδώνια, τον Ιούνιο του 2022, με αισιοδοξία ότι θα έχει τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία Covid-19».

Είναι η πρώτη φορά από το 1969 που ματαιώνεται διοργάνωση Ποσειδωνίων.

Η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 1965. Τότε, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας «Ναυτιλιακή-Ναυτεργατική» Θεόδωρος Βώκος και ο φίλος του και στέλεχος δημοσίων σχέσεων Richard «Dick» Stubbs συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια έκθεση για τη ναυτιλία.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ιούνιο του 1969, με τη συμμετοχή 82 ναυπηγείων και ναυτιλιακών εταιρειών από 16 χώρες. Από το 1970 τα Ποσειδώνια διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, συγκεκριμένα κάθε Ιούνιο, κάθε φορά λαμπρότερα και με περισσότερες συμμετοχές.

Το 1976, και ενώ φιλοξενούσαν ήδη 250 εταιρείες από 30 χώρες, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, στον επιβατικό Σταθμό του ΟΛΠ.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη διοργάνωση συμμετείχαν 800 εκθέτες από 50 διαφορετικές χώρες, ενώ το 1990 ο αριθμός των εκθετών είχε ανέλθει στους 1.200. Από το 2012 η έκθεση πραγματοποιείται στο Athens Metropolitan Expo.

Η τελευταία διοργάνωση του 2018 χαρακτηρίστηκε η καλύτερη όλων των εποχών, καθώς πέτυχε ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες. Πλέον η επόμενη θα γίνει το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ