ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος εστιατόρων Αττικής στο CNN Greece: Άστοχη η παρέμβαση της κυβέρνησης

Πρόεδρος εστιατόρων Αττικής στο CNN Greece: Άστοχη η παρέμβαση της κυβέρνησης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άστοχη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, την απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία των εστιατορίων έως τις 12 το μεσάνυχτα. Όπως δήλωσε στo CNN Greece, η κυβερνητική παρέμβαση θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε περαιτέρω μείωση του τζίρου τους, κατά 70% - 80% στις τουριστικές περιοχές της Αττικής και κατά 30% – 40% στις υπόλοιπες περιοχές. 

«Είναι ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης μία ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, θα μπορούσε το νέο ωράριο στα εστιατόρια να ισχύσει από Δευτέρα» επεσήμανε ο κ. Δαβερώνης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου τηρούσε τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εστιατόρων Αττικής η φετινή χρονιά για τα εστιατόρια είναι χαμένη και από το φθινόπωρο και μετά θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κατεβάσουν ρολά, ενώ αναπόφευκτες είναι και οι απολύσεις.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, o κ. Δαβερώνης ανέφερε πως δεν επαρκούν και πως από τις 14 Μαρτίου οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η εστίαση.

Στην ερώτηση αν ο κλάδος χρειάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Δαβερώνης τόνισε πως ο χρόνος λειτουργεί εναντίον των επιχειρήσεων και πλέον χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να στηριχθεί η εστίαση.

Σημειώνεται πως η πρόβλεψη που έχει γίνει για το φέτος για το σύνολο του κλάδου είναι η πτώση του τζίρου να κυμανθεί μεταξύ 20-30% είναι. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ - εστιατόρια, δηλαδή σε λουκέτο 20.000 καταστήματα, εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία -στον κλάδο υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότερα από 600.000 άτομα- θα πιέσει προμηθευτές, βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ